Peter Vermaat met Elisabeth

De vrouw die keuzes durfde te maken

Vrijdag 31 mei 2024 speelt Peter Vermaat in de katholieke kerk van Drachten zijn voorstelling: De vrouw die keuzes durfde te maken. Een theatrale, poëtische en muzikale vertelling over het leven van Elisabeth van Thüringen, een adellijke dame die volgelinge van Franciscus van Assisi werd.

Elisabeth van Thüringen (1207-1231) is de dochter van de koning van Hongarije, maar groeit op aan het hof van de Thüringse landgraven. In haar korte bestaan ontdekt ze al snel wat essentieel is in het leven. Zo vraagt zij of producten fair trade zijn, en organiseert zij voedselbanken door de graanschuren open te zetten voor de armen. Op weg naar de kruistocht sterft haar man Lodewijk tijdens een epidemie en is zij, amper twintig jaar oud, weduwe met drie jonge kinderen. Ze neemt dan een belangrijke beslissing: ze verlaat het hof om zich in te zetten voor de zieke en zwakke medemens. Zij geeft haar eigen antwoord op problemen van alle tijden. Of het nu gaat om een pandemie of om armoede, om het vermalen worden door de overheid of om het ontbreken van gelijke kansen voor alle mensen: in al deze gevallen gaat het steeds om een eerlijk bestaan voor iedereen.

Haar naam was en is nog steeds verbonden aan menig zieken- en verzorgingshuis.

Peter Vermaat (spoken-word performer, dichter en verteller) vertelt haar levensverhaal, bijgestaan door zijn maskers en levensgrote poppen, én door Emma van Dobben, die als troubadour op trommel, eenhandsfluit, lier, rebec en draailier de Middeleeuwen laat herleven.

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door Stichting ADOFF, Franciscaans Steunfonds. 

Locatie: r.-k. kerk van de Goddelijke Verlosser,
Pier Panderstraat 1, Drachten
Wanneer: Vrijdag 31 mei 2024 om 20.00 uur.
Entree: gratis

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *